2009-10-31 17:54:01• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Tőkés tiltakozik

Tőkés László nyilatkozatban tiltakozott pénteken amiatt, hogy a román hatóságok nemrégiben megakadályozták az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Bihar megyei szervezetének nagyszalontai tüntetését Ivan Gasparovic szlovák államelnök látogatásakor.

A romániai magyar európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nagyváradi keltezésű nyilatkozatában emlékeztetett: a fiatalok akkor szerettek volna transzparenseikkel megjelenni, amikor Gasparovic a hajdúváros tiszteletbeli szlovák konzulátusán tett látogatást. Az EMI-sek spontán akciójukkal a szlovák államnyelvtörvény ellen akartak tiltakozni. A fiatalokat azonban civil ruhás rendőrök bevitték a rendőrségre, és órákon át fogva tartották őket.

Tőkés László nyilatkozatában emlékeztetett: október közepén Romániába látogatott Ivan Gasparovic szlovák államelnök. Körútja során találkozott Traian Basescu román államfővel, akivel a nemzeti kisebbségek kérdéséről is részletekbe menően tárgyalt. A szlovák elnök - a hírügynökségi tudósítások szerint - akkor beszámolt arról: a romániai szlovák kisebbség vezetői megerősítették, hogy az utóbbi öt évben a Románia és Szlovákia által számukra nyújtott támogatás jelentősen nőtt, a kisebbségi közösség helyzete pedig javult. "Örvendek, hogy Románia elfogadja a szlovák kisebbséget, és megfelelő támogatást nyújt neki" - mondta Gasparovic, aki szerint a romániai szlovákok hűséges állampolgárai Romániának.

A romániai szlovákok később Sólyomkőváron anyanyelvükön, szlovákul köszöntötték anyaországuk legnagyobb közjogi méltóságát, aki - szintén - szlovákul köszönte meg a fogadást - idézi fel az eseményeket az EMNT elnöke, aki a Bihari Napló tudósítása alapján tudni véli: a román hivatalosságok fegyelmezetten hallgatták végig az iskola igazgatónőjének szlovák nyelvű beszédét.

"Sem diplomáciai bonyodalomról, sem 'szlovák veszélyről' nem hallottunk mindezek után, és ez így természetes" - állapítja meg az európai parlamenti képviselő. Ezzel szemben természetellenesnek és demokratikus jogállamhoz méltatlannak tartja, hogy a román hatóságok megakadályozták az EMI Bihar megyei tagjainak tüntetését Nagyszalontán Gasparovic látogatása idején.

"Egész Európában élhetünk a szabad véleménynyilvánítás jogával, kivéve Romániát" - szögezi le Tőkés László, aki felháborítónak tartja, hogy civil ruhás rendőrök mondvacsinált okokra hivatkozva órákon át román állampolgárokat tartanak fogva és zaklatnak (a fiatalokat valamiféle közúti baleset kapcsán vitték be, a rendőrségen egy szót sem ejtett senki Gasparovic látogatásáról, a tud.).

"A XXI. századi egyesült Európában nincs helye a román Szekuritáté módszereire emlékeztető hasonló jogkorlátozási gyakorlatnak - amiképpen a szlovák államnyelvtörvénynek sem. Mindkettőre egyetlen válaszunk a határozott tiltakozás lehet" - áll Tőkés László nagyváradi nyilatkozatában.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: